هشدار/ این قسمت از سیب زمینی را هرگز نخورید

این قسمت از سیب زمینی را هرگز نخورید!

سیب زمینی آب پز به همراه تخم مرغ آب پز و یک پرس سالاد، یک وعده غذایی کامل به حساب می‌آید، اما اگر در انتخاب سیب زمینی دقت نکنید، همین غذای سالم تبدیل به ماده‌ای سرطان زا خواهد شد!
نت در نت سیب زمینی‌هایی که بخشی از آن‌ها به رنگ سبز درآمده است بالقوه می‌توانند محتوی نوعی سم به نام “گلیکو آلکالویید” یا GA باشند که بطور طبیعی در سیب زمینی به وجود می‌آید و برای سلامت انسان زیانبار است. اما دانشمندان می‌گویند که فقط با بریدن قسمت‌های سبز شده می‌توان بخش اعظم سم تولید شده را از سیب زمینی جدا کرد و به این ترتیب، خطر را کم کرد.

چرا سم GA در سیب زمینی تولید می‌شود؟
سم گلیکو آلکالویید نوعی ماده سمی طبیعی در سیب زمینی است که خاصیت ضد میکروبی، حشره کشی و ضد قارچی دارد که احتمالا به عنوان یک سازوکار دفاعی در برابر حمله موجودات خارجی و به منظور حفاظت از گیاه در مقابل آفات و بیماری‌ها تولید شده است..
با این حال این ماده می‌تواند برای انسان خطرناک باشد و از حد معینی بیشتر، باعث بیماری جدی شود.

چگونه مانع از تولید شدن سم GA در سیب زمینی شویم؟
میزان سم GA در سیب زمینی را می‌توان با بکار بستن شیوه‌های صحیح قبل از برداشت و بعد از برداشت، کاهش داد و به همین دلیل کشاورزان و تولید کنندگان می‌توانند نقش مهمی در کاستن از خطر‌ی که متوجه سلامت مردم است، ایفا کنند.
یکی از این اقدامات آنست که بذر سیب زمینی هنگامی که در حال رشد است کاملا با خاک پوشانده شود تا از این طریق قبل از برداشت کاملا برسد. خودداری از برداشت محصول در دما‌های بسیار زیاد و به حداقل رساندن مدت قرار داشتن سیب زمینی در مقابل نور، از دیگر اقداماتی است که برای پیشگیری از سبز شدن سیب زمینی باید انجام شود.

آثار مسمومیت با سم GA
معمولا نشانه‌ها ۸ تا ۱۲ساعت بعد از هضم سیب زمینی سبز شده آغاز می‌شود که این نشانه‌ها می‌تواند به صورت به هم خوردن وضعیت گوارشی و یا اختلالات عصبی نمودار گردد.
آثار ملایم آن شامل سردرد، سرگیجه، دل درد، تهوع، استفراغ و اسهال است. بی قراری، خواب آلودگی و برهم خوردن تعادل روانی، لرزش و هذیان گفتن از دیگر نشانه‌های این مسمومیت است، اما از آنجا که در بسیاری از دیگر بیماری‌ها نیز این نشانه‌ها مشاهده می‌شود امکان تشخیص اشتباه آن بسیار است.

سیب زمینی سرخ شده و سرطان!
“اکریل‌آمید ” یکی از ترکیبات سرطان‌زا در برخی از مواد غذایی است که در سال ۲۰۰۲ یک دانشمند سوئدی نشان داد این ماده می‌تواند در مواد غذایی حاوی کربوهیدرات از جمله سیب زمینی، نان و چغندر به وسیله حرارت دادن و سرخ کردن تولید شود.
مرکز غذا‌های استاندارد نام سیب زمینی سرخ شده را در لیست غذا‌های سرطان زا ثبت کرد. تمام تلاش متخصصان تغذیه بر این است اعضای جامعه از مواد غذایی آب پز و بخار پز شده در وعده‌های مهم غذایی استفاده کنند.
هشدار جدی در مورد سرخ کردن مواد غذایی به خصوص سیب زمینی به این دلیل است که در جریان سرخ شدن و قهوه‌ای شدن مواد غذایی در یک فرآیند مرگبار ماده شیمیایی به نام آکریلامید تولید می‌شود.
“آکریل آمید” که در تنباکو و مواد مخدر یافت می‌شود در یک آزمایش دقیق انجام شده روی حیوانات به عنوان سرطان زایی قوی شناخته شد. سازمان FSA با بیان این نکات به صورت جدی خواست تا مصرف مواد غذایی سرخ شده از برنامه‌ی غذایی افراد به کل حذف شود./صدا و سیما

افزودن دیدگاه جدید